Teknologier

Fra 3D fil til 3D print

Der findes en række forskellige teknologier til at udføre 3D print. Fælles for alle teknologier er, at der produceres et emne direkte fra en 3D fil i .stl format. STL filer kan genereres fra en 3D CAD part eller fra en 3D scanning.

DAVINCI development har en stor og højteknologisk maskinpark og tilbyder 3D print ved brug af flere forskellige teknologier. Klik på de enkelte teknologier for uddybende infomation.
For at sammenligne teknologierne se Teknologisammenligning 

SLA (Stereolithography Apparatus)

SLA teknologien er ideel til emner med små og meget fine detaljer. Den kan anvendes til funktionsmodeller, hvor design og detaljerede mekanismer skal testes. DAVINCI leverer SLA emner i tre forskellige materialer; Somos WaterShed XC, der er transparent og minder om ABS, og Accura 25, som er hvidt og gennemfarvet og minder om PP og Accura Xtreme, som er grå, stærkt og minder om Polypropylen og ABS. Materialerne har en flot overflade og kan lakeres.

SLA har en række fordele:

 • Bedste teknologi ved små tolerancer
 • Meget små detaljer
 • Mulighed for transparent materiale
Sådan 3D printes i SLA

3D print ved hjælp af SLA er en kold proces, hvor UV laser lys føres over et kar med photopolymerisk væske, der hærder, hvor strålen rammer. Væskekaret indeholder en byggeplade, der sænkes en lagtykkelse efter et lag væske er hærdet, og processen fortsættes indtil de ønskede 3D emner er blevet skabt. Efter hver hærdeproces køres en sweeper over karet for at sikre en jævn fordeling af den højviskose photopolymervæske.

Når processen er færdig, kører byggepladen op og drypper af. Herefter renses emnerne og hærdes til sidst i stærkt UV lys.
SLA_740x480

SLS™ (Selective Laser Sintering)

SLS teknologien skaber emner i et stærkt nylon materiale og er ideel til funktionsmodeller, hvor design og funktionalitet som snap og mekanismer skal testes. Materialet er slidstærkt, kan slibes, indfarves, males og kan bruges i færdige produkter (rapid manufacturing).

SLS har en række fordele:

 • Mekaniske egenskaber sammenlignelige med sprøjtestøbt nylon
 • Billigt i forhold til øvrige 3D printmetoder
 • Fleksibelt og relativt stærkt
 • Kan limes sammen til større modeller
Sådan 3D printes i SLS

3D print ved hjælp af SLS er en varm proces, hvor en infrarød laser føres over et kompakt lag pulver, der smelter, hvor strålen rammer. Et stempel kører byggekammeret (i midten) en lagtykkelse ned efter et lag pulver er smeltet, og processen fortsættes indtil de ønskede 3D emner er blevet skabt. Fødekamrene (i siderne) hæves og tilfører nyt pulver i processen, der fordeles af en rulle på overfladen af byggekammeret .

Når processen er færdig kører stemplet op og hele blokken med pulver fra byggekammeret sættes til afkøling. Herefter kan overskydende pulver børstes væk og efterbehandlingen af hver enkelt emne kan udføres.
SLS_740x480

MJF  (Multi Jet Fusion)

MJF har en række fordele:

 • Mekaniske egenskaber sammenlignelige med sprøjtestøbt nylon
 • Ca. halv pris i forhold til øvrige 3D printmetoder
 • Op til 10 gange hurtigere
 • Fleksibelt og stærkt
Sådan 3D printes i MJF

FDM (Fused Deposition Modeling)

FDM teknologien skaber emner i stærk ABS plast og er ideel til funktionsmodeller, hvor design og funktionalitet som snap og mekanismer skal testes. Materialet er slidstærkt, kan slibes,  males og kan leveres i farverne Ivory, hvid, sort, grå, rød, blå, olivengrøn, orange og gul. Kan med fordel bruges i færdige produkter (rapid manufacturing).

FDM har en række fordele:

 • ABS-materiale – som ABS-termoplast, der bruges til sprøjtestøbning.
 • Billige modeller (afhængigt af antal, sammenlignet med SLS)
 • Fleksibelt og stærkt
 • Hurtigere end SLA og SLS
Sådan 3D printes i FDM

3D print ved hjælp af FDM er en varm proces, hvor man  lag-for-lag opvarmer og ekstrudere thermoplast i en streng som hærder øjeblikkeligt når det rammer det underliggende lag.

Platformen hvorpå emnet printes, sænkes efter hvert lag, for derved at gøre plads til næste lag, sådan fortsætter det til emnet er færdigt. Størrelsen som kan printes bestemmes af maskinens størrelse, som varierer fra model til model.

 
PolyJet

PolyJet teknologien skaber detaljerede og komplekse 3D emner i materialer med meget varierede egenskaber, lige fra blød gummi til hård plast. Teknologien giver mulighed for at skabe flerkomponentemner ved at kombinere op til 11 forskellige materialer i samme print. PolyJet emner har en flot overflade og kan indfarves og males. De er meget velegnede til syns/skuemodeller, da teknologien giver en realistisk model af det færdige produkt.

PolyJet har en række fordele:

 • Hurtig proces
 • Kan printe flerkomponentemner
 • Mulighed for transparent materiale
Sådan 3D printes i PolyJet

3D print ved hjælp af PolyJet er en kold proces, hvor hærdningen af printmaterialet sker med UV lys. Processen minder om en traditionel blækprinter, men i stedet for blæk, dryppes flydende akrylbaseret væske ned på byggepladen. En rulle jævner laget og UV lys hærder væsken før næste lag påføres. Byggepladen sænkes en lagtykkelse i hver sekvens, og processen fortsættes indtil de ønskede 3D emner er blevet skabt.

Når processen er færdig fjernes emnerne fra byggepladen og renses og tørres.

Polyjet_740x480

Voks

3D printede voksemner har ekstremt fine detaljer og kan udsmeltes. Emnerne bruges til “lost wax” støbning, og er således del af produktionen af støbeforme til metalemner. Voksemner er meget skrøbelige og skal behandles med forsigtighed.

3D print i voks har en række fordele:

 • Meget fine detaljer
 • Kan udsmeltes og bruges til “lost wax” støbeprocesser
Sådan 3D printes i voks

3D print i voks er en varm proces, hvor det ca. 50°C varme voksmateriale dryppes ud på byggepladen. En rulle jævner laget, og voksen afkøles og størkner før næste lag påføres.  Byggepladen sænkes en lagtykkelse i hver sekvens, og processen fortsættes indtil de ønskede 3D emner er blevet skabt.

Når processen er færdig, fjernes emnerne fra byggepladen. Hvert emne er understøttet af et supportmateriale, som smeltes væk og dermed renser emnet.
Projet_740x480

Gips

3D printede gipsemner er en billig og hurtig proces og anvendes oftest til koncept modeller. Teknologien giver en realistisk model af det færdige produkt, da det er muligt at printe op til 390.000 farver. Gipsemner er skrøbelige ved små godstykkelser og skal i disse tilfælde behandles med forsigtighed.

Maskinen kan bygge både i HVID og i FARVER.

Filformater for HVID:
– STL

Filformater med FARVE:
– VRML (hedder nogen gange VRL)
– PLY
– 3DS
– FBX
– ZPR

3D print i gips har en række fordele:

 • Hurtig proces
 • Farveprint i 390.000 forskellige farver
 • Billigt
Sådan 3D printes i gips

3D print i gips er en kold proces, hvor et printhoved føres over et tyndt lag gipspulver i et byggekammer. Fra printhovedet sprøjtes lim ud i den ønskede farve og binder dermed gipsen sammen. Et reservoir tilfører nyt pulver i processen, der fordeles af en rulle på overfladen af byggekammeret. Byggekammeret sænkes en lagtykkelse i hver sekvens, og processen fortsættes indtil de ønskede 3D emner er blevet skabt.

Når processen er færdig, renses overskydende gipspulver væk, og emnerne efterbehandles for at øge styrken og intensivere farverne.
Zcorp_740x480